Hungarian site
A lovaspólóról
 

A "királyok sportja" és a "sportok királya".
Manapság azonban már nem szükséges előkelőségnek lenni ahhoz, hogy valaki élvezhesse a lovaspólót, hiszen hihetetlen gyorsasággal terjed az világszerte.

A lovaspóló a világ legöregebb csapat játéka, s az elmúlt 2600 év során nem sokat változott.

A játék

A lovaspólót két négytagú csapat játssza lóhátról. Mindkét csapat arra törekszik, hogy a kb. 8 cm. átmérőjű, 140gr. súlyú műanyag labdát minél többször az ellenfél kapufái közé juttassa bambusz vagy üvegszálas nyelű és keményfából készült fejű ütőjével, az ún. malett-el.
A játék általában 4-6 részből, ún. chukker-ből áll. Ha a mérkőzés döntetlennel végződik, az utolsó chukker-t addig hosszabbítják, amíg valamelyik csapat gólt szerez.

 
A lovaspólóban is, a jégkoronghoz hasonlóan, a tiszta játékidőt számolják. Az órát minden a szintén lovon ülő bíró (ún. Umpire) általi sípszónál megállítják (ha kimegy a labda, ha valaki hibát (ún. faul-t ) követ el , vagy ha valamelyik ló megsérül). Minden gól után a csapatok térfelet cserélnek, és a játék középről folytatódik. A játék menetét - ugyancsak lóhátról, a játéktér két felén osztozva - két bíró (ún. umpire ) ellenőrzi. A játékvezető a játéktéren kívül tartózkodik és az a feladata, hogy a két umpire között esetleg felmerülő vitás kérdésekben döntsön.